Csütörtök, 2024-03-28, 2:45 PM
Üdvözöllek Vendég | RSS
Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Mesélő Rádió
Honlap-menü
Mini-chat
200
Körkérdésünk
Értékeld honlapomat
Összes válasz: 28
Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0
Belépés
Nyitólap » 2010 » December » 8 » Az ünnepi lakomákról
9:39 PM
Az ünnepi lakomákról
Hellósztok!

Most az ünnepi lakomákról szóló cikk tetszett meg, amelyet mint úgy általában, most is a Szimpatika c. folyóiratban találtam, szeretettel ajánlom nektek:

Közeleg a karácsony, sülnek a mézeskalácsok, a torták, a sütemények, kilóra lehet szaloncukrot kapni, az élő pontyok pedig mit sem sejtve várják elkerülhetetlen sorsukat. De ki fogja ezt mind megenni? Az ünnepi időszakban elkövetett habzsolás hátulütőiről Dr. Hamvas József belgyógyászt, gasztroenterológust, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház osztályvezető főorvosát kérdeztük.

Sokan tapasztalják magukon, hogy télen többet esznek és többet is híznak, ráadásul az ünnepi étkezéskor még nehezebb nemet mondani a finom falatokra. Mi ennek az oka?

Az ünneplés és a bőséges étkezés ősidők óta összeforrt az emberi kultúrával. Archeológusok a megmondhatói, hogy kezdetben a sikeres vadászatot és a győztes hadjáratokat is hatalmas lakoma zárta, és persze a bensőséges családi együttlétek is a szokottnál bőségesebb étkezéssel jártak. A fejlődés során tudatosan épült be a kialakult rítusok közé az étkezés ünnepi jellege. A gazdag vendéglátás jelentette a jó hangulatot, az együttlét és a viszontlátás örömét is. Jelenkori ételeink sokszínűsége, vagy éppen hagyománya is ennek köszönhető, hisz társas ünnepi étkezésekben a különböző kulináris tapasztalatok átadódtak, és beépültek a különböző kultúrákba. A legmélyebben a vallásokhoz kapcsolódó étkezési hagyományok rögzültek: a közelgő karácsonyi ünnepkör ennek jellemző megtestesítője. A betakarításkor megtelt kamrák a téli időszakban jó szolgálatot tettek, hiszen ősi eredetű a hideg időjárásra való biológiai felkészülés részeként a vastagabb zsírpárnák kialakításának igénye, amelynek sikeréhez hozzájárul a lecsökkent mozgásmennyiség, egyes fajok esetében a téli álom gyakorlata is. A modern ember szocializációjában ez átalakult, a nagyobb mennyiségű étel elfogyasztása alkalomhoz kötődött.

Hogyan tudja túlenni magát az ember?

Az idegrendszer speciális területei szinte felkészítik a szervezetet a nyugodt, ráérős ünnepi étkezésre, amihez hozzájárul az étkezés korai élettani fázisának, az agyi fázisnak a finom illatok, ízek érzékelésével kialakított étvágygerjesztő hatása. Ilyen körülmények között sokszor nem is érzékeljük az elfogyasztott étel valós mennyiségét, jó magyar kifejezéssel élve már csak a szemünk-agyunk kívánja, annak ellenére, hogy mennyiségben bőségesen túlteljesítettünk. A jelenség magyarázatát egyrészt az érzékelési késés adja meg, ugyanis idő kell ahhoz, hogy a "jeladó"anyagok az étkezés hatására megfelelő mennyiségben termelődjenek, és agyunkba jutva a jóllakottság érzetét közvetítsék. Másrészről agyunk is "gyarló", az ún. jutalmazási központunk mindig a szükségesnél nagyobb arányban szeretne részesülni a földi és lelki javakból. Szervezetünk tartalékképzésre van programozva, ami biológiailag nemigen különbözik a fölöslegtől. Ha már gyarlóságunk rabjai vagyunk, akkor legegyszerűbb tudatosan a mennyiségen változtatni, hiszen a hagyományos ünnepi ízektől nehéz magunkat megfosztani.

Mit tehet az, aki ragaszkodik a hagyományos ünnepi menühöz?

A hagyományos menü összeállításában ne ragaszkodjunk mindenképpen az egyféle, nagy mennyiségű ételhez, hanem tálaljunk többféle, kisebb fogást, amelyek változatossága kárpótolhat a púpozott tányér töltött káposztáért. Igyekezzünk bőven folyadékot fogyasztani, elsősorban az alacsonyabb kalóriatartalmúakat válasszuk, ezzel is csökkentve emésztőrendszerünk terhelését. Jól megszokott ételeink önmagukban sokszor nem hibáztathatóak, a veszélyforrást inkább a konyhatechnika jelenti. Amennyiben például feladjuk a bőséges zsiradékban, olajban elkészített rántott pontyhoz való ragaszkodásunkat, akkor bőséggel fogyaszthatunk a grillezve, párolva vagy egyéb könnyebb formában elkészített, egyébként nagyon egészséges halból. Majonézalapú salátáinkat készíthetjük zsírszegény tejföllel, joghurttal, kefirrel is. A változatos receptek garmadája elérhető, próbáljuk ki őket!

Mire kell odafigyelni a gyerekek esetében?

A gyerekek ösztönösen vonzódnak az édes ízhez, ilyenkor pedig különösen nehéz nemet mondani a csábító süteményeknek, ezért megkísérelhetjük helyettesíteni a tömény, cukros tartalmat gyümölcstöltelékkel. Beválik az is, ha nem hagyjuk az asztalon a süteményeket, cukros italokat, és a konyhai előkészületek alatt nyers "zöldségropit" adunk a kezükbe.

Mit tegyünk, ha mégis kialakul egy kisebb gyomorrontás?

Igyekezzünk bő, semleges folyadékkal (tea, szűrt gyümölcslé, ásványvíz stb.) pótolni a folyadékveszteséget, és ilyenkor az embernek le kell mondani az ünnepi menü folytatásáról: a tünetek enyhüléséig pirítós, kétszersült, párolt, nem puffasztó zöldség, később leves fogyasztása ajánlott. Amennyiben megússzuk a gyomorrontást, de az ünnepi ebéd, vacsora után hirtelen szűknek érezzük a ruházatunkat, jó hatással lehetnek a patikákban recept nélkül kapható emésztést elősegítő enzimkészítmények és puffadásoldó, túlzott gyomorsavképzést csökkentő szerek.

Többen keresik fel ilyenkor orvosukat?

A gasztroenterológiai osztályok tipikus nagyüzeme a karácsony utáni időszak, mert sajnos az egyszerű gyomorrontás elhúzódása, vagy már korábban diagnosztizált betegségek fellángolása komoly következményekkel járhat. Az emésztőrendszer bármely funkciója, területe károsodhat, jellemző megbetegedés az eperendszer vagy a hasnyálmirígy gyulladása, a népbetegségnek számító gyomor-nyelőcső savas refluxbetegségének fellángolása, és a fekélybetegségek kiújulása. Sajnos a betegségek nem tartanak ünnepnapot - azok számára, akik esetében ismert az emésztőszervi betegség, jó tanács a diéta fokozott betartása. A cukorbetegek, lisztérzékenyek és ételallergiában szenvedők igyekezzenek az ismert diéta alapján saját maguk által elkészített ételeket fogyasztani. Vendégségben ne szégyelljenek rákérdezni az alapanyagokra, és ha szükséges, utasítsák vissza a felkínált fogást, inkább vállalva egy kis kellemetlenséget, mint egy súlyos állapotromlást."

Hm, most megindult a nyálelválasztásom, és eszembe jutott, hogy nem csak ünnepekkor, de én bármikor be tudok csömölni, és hogy milyen jó, hogy még nincsen különösebb bajom, ha túl sokat eszek, legfeljebb nem kell bicikli többé, mert gurulni fogok vagy totyogni mint egy kis pingvin.  :) :) :)

Megtekintések száma: 433 | Hozzáadta: anyuci | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]
Mini globe
Fordító
A nap vicce
vicc
Hallgasd a Zenét
Kiss Kata - Dalocska (Original)

Zeneletöltés Ingyen
Wayko vs Dj Slash feat Tamara - Gabriel (Dance Killaz club mix)

Zeneletöltés Ingyen
Dj Deka Feat Gabriella - Forró Nyár (Radio Edit)

Zeneletöltés Ingyen
Kiss Kata - Tavaszi szél... (Népdal feldolgozás)

Zeneletöltés Ingyen
Kiss Kata - Szomorú az idő (Dalocska (2008))

Zeneletöltés Ingyen
Kiss Kata - Dalocska (Original)

Zeneletöltés Ingyen
Kiss Kata - Kis kece lányom (Dalocska (2008))

Zeneletöltés Ingyen
Lea Luna & Soren LaRue - Mo’ Money (Otisz Remix Radio Vers.)

Zeneletöltés Ingyen
Christian Storm - Gracie (Original)

Zeneletöltés Ingyen
Robbie - MDMA (Original)

Zeneletöltés Ingyen
BaLázs - Danger Bots (Original)

Zeneletöltés Ingyen
Skype

Copyright MyCorp © 2024 | Ingyenes webtárhely uCoz